Özellikle yurtdışında yaşayan ve yüklü kargo ücretleri nedeniyle kitaplarımı edinemeyen abonelerime duyurulur: E-kitaplar çıktı! Artık tüm kitaplarımı yine www.turengkitap.com sitem üzerinden e-kitap olarak da satın alabileceksiniz. Üstelik kargo beklemeden, anında sahip olacaksınız. Otobüste, trende, tatilde; üç kitabı birden taşıyamadığınız her yerde kitaplarınız yanınızda olacak.
Satın alacağınız e-kitapları hem masaüstü bilgisayarınıza hem de mobil cihazlarınıza indirip, isterseniz aynı anda bile kullanabileceksiniz. E-kitaplara kargo ücreti eklenmeyeceği için fiyatları da nispeten daha düşük olacak. Daha da güzeli, ikili ve üçlü setlerde geçerli olan indirimler, e-kitaplara da yansıyacak.
Sipariş aşamasında site size basılı kitap mı yoksa e-kitap mı istediğinizi soracak ve seçiminize göre devam edecek. Siparişinizi tamamladıktan sonra ise, e-mail adresinize kitabı indirebileceğiniz bir link gönderilecek. Size özel olarak hazırlanan bu link 7 gün süreyle aktif olacak. İndireceğiniz kitaplar da yine size özel olacak ve hem görünen hem de görünmeyen damgalar içerecek.
Hepsini kendi ellerimle hazırladığım bu e-kitapların alt kısımlarına yerleştirdiğim butonlarla o konunun videosuna, telaffuz kısımlarına, cevaplarına veya diğer bölümlerine kolaylıkla geçiş yapabileceksiniz. Benzer şekilde, “İçindekiler” bölümündeki satırlara tıklayarak da ilgili sayfaya kolaylıkla gidebileceksiniz. Gittiğiniz bir sayfadan geri gelmek içinse Android cihazlarda yerleşik olarak bulunan Geri tuşunu kullanabilirsiniz. Ancak Apple cihazlarda bu tuş bulunmadığı için, gittiğiniz bir sayfadan geri dönmenizi sağlamak için koyduğum butonlardan faydalanabilir ya da sayfa altında bulunan kaydırma çubuğunu kullanabilirsiniz.
Tüm kitaplar, e-kitap formatı olan epub dosyaları şeklinde iletilecek. İlk bakışta “elektronik-bar” gibi bir çağrışım yapan bu uzantıyı, interaktif özelliklere sahip olan, gelişmiş bir PDF dosyasıymış gibi düşünebilirsiniz. Apple cihazlarda yüklü olarak gelen “Kitaplar” uygulamasıyla, indirdiğiniz dosyaları sorunsuz bir şekilde, tek bir tıklamayla açabileceksiniz. Eski sürüm bir IOS kullanıyorsanız da bu ücretsiz uygulamayı AppStore’den kolaylıkla indirebilirsiniz.
Android cihazlarda ise denediğim, belki de 50 farklı e-kitap okuyucu uygulamasından en çok beğendiğim uygulamasını öneriyorum. Uygulama tamamen ücretsiz, dili Türkçe ve daha da güzeli, her açılışta tarama yaptığı için indirdiğiniz bir e-kitap dosyasını sizin hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan, otomatik olarak bulup kütüphanesine ekliyor. Tek eksik yönü, yakınlaştırma yapmaması ama eğer tablet bilgisayar kullanıyorsanız buna hiç gerek kalmıyor çünkü her şey rahatlıkla okunabiliyor. Zaten e-kitabın keyfini çıkartmak istiyorsanız mutlaka bir tablet bilgisayar edinmenizi tavsiye ederim.
Android için kullanabileceğiniz diğer bir uygulama da, Google’ın kendi uygulaması olan “” uygulaması. Bunu da eğer yüklü değilse Google Play üzerinden hızlıca indirebilirsiniz. Bu uygulamanın artı yönü, cihazınıza eklediğiniz bir kitabı bulut alanına yüklemesi ve bu sayede kitaplarınıza her yerden ulaşabilmeniz. Hatta bu uygulamanın Apple cihazlar için yapılmış sürümü bile mevcut. Bunu da App Store üzerinden Apple cihazınıza indirdiğinizde, tüm kitaplarınıza ulaşabiliyor ve hatta kaldığınız sayfadan devam edebiliyorsunuz. Google Play Kitaplar uygulamasında yakınlaştırma yapabiliyorsunuz ancak bunun da kötü yönü, her 5 sayfadan sonra 20 saniyelik sinir bozucu bir bekleme süresinin olması.
Masaüstü bilgisayarlarda ise Windows 10 kullanıyorsanız epub dosyalarını Microsoft Edge tarayıcısı otomatik olarak açacaktır. Daha eski Windows sürümleri için de ücretsiz bir uygulama olan Adobe Digital Editions kullanabilirsiniz. Ancak her iki programda da font sorunu yaşanabildiği için, benim önerim bir Google Chrome eklentisi olan “Readium”. Bu eklentiyi yüklemeden önce, bu videonun açıklamalar kısmında verdiğim linkini sık kullanılanlarınıza kaydedin, çünkü bu mütevazi program bir kısayol oluşturmadığı için yüklendikten sonra açmak için pratik olacaktır.
Şimdi bana en çok geleceğini düşündüğüm iki soruyu yanıtlamak istiyorum. Birincisi, “Daha önceden basılı kitap satın alanlara bir indirim yapılacak mı?” Hemen her şeyi tek başına yürüten bir insan olarak bunun kaydı, takibi ve uygulanabilirliği benim açımdan çok zor olacağı için cevabı, maalesef “hayır”. Diğer soru ise muhtemelen e-kitaplar ile basılı kitaplar arasında neden ciddi bir fiyat farkı olmadığı yönünde olacaktır. Bunun sebebi de, aslında e-kitapları çoğunlukla yurtdışında yaşayan kişiler için hazırlamış olmam. Baskı masrafı söz konusu olmasa bile harcanan emeğin bir karşılığı olması gerekiyor.
Evet yurtdışındakiler, yurt içindekiler… Artık bir mazeretiniz kalmadı. Bugün kendinize bir iyilik yapın ve videolarla beraber kullanıldığında öğrenme sürecinizi yarı yarıya hızlandıracak olan bu kitapları hemen edinin. Bol İngilizceli günler diliyorum.
Hoşçakalın!