En iyi YDS kitapları hangileridir?




Herkese merhaba. Bu videoda bana sıkça sorulan, “En iyi YDS kitapları hangileridir?” ve “YDS’ye hazırlanmak için hangi seti önerirsiniz?” gibi sorulara cevap veriyorum.

Bildiğiniz üzere, benim 100 videoluk serim ve kitaplarım İngilizcedeki tüm gramer konularını kapsıyor ve Genel İngilizce alanındaki eksiklerinizi gideriyor. Ancak iyi bir YDS skoru için bu Genel İngilizceyi YDS hazırlık kitaplarıyla desteklemek gerekiyor. Aslında bunu tıp okumaya benzetebiliriz; yani tıp fakültesini okuyarak pratisyen hekim oluyorsunuz, ama bir alanda uzmanlaşmak için TUS’a girmeniz gerekiyor.

E benim de İngilizcede uzmanlaştığım alan Genel İngilizce olduğu için kendim şu zamana kadar bir YDS kitabı yazmadım. Ama dikkatli, titiz ve uzun bir inceleme sürecinden sonra, en az benim kadar özenli çalışan bir ekibin, altı tane kitabını sizler için seçtim ve bir set olarak turengkitap.com sitemde satışa sundum. Ha bu arada, bunun sponsorlu bir video olmadığının özellikle altını çizeyim. Hatta öyle ki, kitaplarını seçtiğim Suat ve Rıdvan hocanın Ankara Karanfil Sokaktaki Modadil Akademisine çat kapı girinceye kadar ikisinin de bu süreçten haberi yoktu.

Suat Gürcan ve Rıdvan Gürbüz ODTÜ İngilizce öğretmenliğinden mezun olan ve hayatlarını İngilizce eğitimine adamış olan iki değerli insan. 2018 yılına kadar English Exam Center adıyla hizmet veren kurumlarının yeni adı Modadil. Piyasada onları taklit eden çok fazla “center” olduğu için, “Mademki bu işin modasını biz belirliyoruz, ismimiz de Modadil olsun.” demişler.

Bu kadar çok kurumun onları taklit etmesi aslında bir tesadüf değil, çünkü Türkiye’de ilklere imza atıyorlar. Örneğin, birazdan bahsedeceğim bu altılı sette bulunan “YDS çıkmış sorular” kitabı bile bir ilk sayılabilir. Bildiğiniz üzere, ÖSYM bu soruların yayınlanmasını yasaklamıştı. “Geçmiş yıllarda çıkmış sorular Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM’ye aittir.” diyordu. Ancak her şeyin bir fiyatı var… Modadil ödediği yüklü telif bedelleriyle bu sınavların yayın hakkını ÖSYM’den satın aldı, kitaplaştırdı ve bununla da kalmayarak, bizzat Suat hoca tarafından hazırlanan videolu çözümlerini yayınladı.

Ama tabi YDS’ye hazırlanmak için tek bir kitap asla yetmez. En basit haliyle, bir soru bankasına, bir kelime kitabına ve bir de deneme sınavı kitabına ihtiyacınız olur. Piyasada bunlardan bol miktarda var. Ben de bu inceleme sürecinde birçok yayınevinin YDS kitabını alıp masaya yatırdım. Fakat, “budur” diyebileceğim bir kitap setini belirlerken, birçok kitabı elemek zorunda kaldım. Örneğin, soru bankalarının bazılarının videolu çözümleri yoktu, bazılarının çözümleri 2-3 cümleyle sınırlıydı, bazılarının ise çözümleri hiç yoktu. Kelime ezber kitaplarının ise çoğu yeterliydi, ancak size günü güne program yaptırıp, hangi gün hangi kelimeleri ezberleyeceğinizi anlatan bir kitap bulunmuyordu.

Sorular ne kadar gerçekçi, çözümler ne derece doğru, kelimeler ne kadar güncel; bunları teker teker gözden geçirdim ve A milli takıma oyuncu seçer gibi yaptığım 3 aylık bir incelemeden sonra masamda bu altı kitap kaldı. Aslında Modadil’in yüze yakın yayını var, ancak çok fazla kitap da kafa karışıklığına neden olduğu için, bunların içinden çekirdek kadroyu oluşturan 6 kitabı seçtim. Şimdi bunları tanıyalım.

İlk dörtlüyü oluşturan setin ismi, “YDS Tamamı Çözümlü Modüler Soru Bankası Seti”. Bu kitapların normal soru bankalarından farkı, YDS’de çıkan soru türlerine göre gruplandırılmış olmaları. Örneğin ilk kitapta kelime, deyimsel fiil ve edatlarla ilgili sorular yer alıyor. İkinci kitap gramer sorularına yer veriyor. Üçüncü kitapta cloze test, cümle ve paragraf tamamlama ve çeviri soruları mevcut. Dördüncü kitap ise anlam bütünlüğü, yakın anlamlı cümle, diyalog soruları ve okuma parçalarını konu alıyor. Yani kısacası, hangi alanda eksiğiniz varsa o alandaki sorulara ağırlık verebiliyorsunuz.

Çözüm kısımları ise uzun ve detaylı. Sadece doğru şıkkın açıklaması yapılmıyor, yanlış şıkların da neden yanlış olduğu birer birer ele alınıyor. Zaten kitap seçimlerini yaparken olmazsa olmazlarımdan bir tanesi buydu. “Evet, C şıkkı doğru ama B neden olmuyor? Ben B’yi seçtim. Biri bana B’nin neden olmadığını açıklasın!” diyorsanız açıklaması burada.

Setteki beşinci kitap, benim bu setteki favori kitabım olan, “60 Günde Ezberbozan Kelimeler” kitabı. Bu kitap gerçekten de ezber bozuyor, çünkü piyasada bulacağınız diğer kelime kitaplarından farklı olarak, size 60 günlük bir program çiziyor ve bu 60 günün her birinde 20 yeni kelime öğrenmenizi sağlıyor. Yani, “Hangi gün hangi kelimeyi ezberlemem lazım bilmiyorum.” diyerek alıp rafa kaldıracağınız türden bir kelime kitabı değil bu.

İlk başta o günün kelimeleri bir liste halinde veriliyor. Sonra her birinin Türkçe karşılığı, eş anlamlısı, zıt anlamlısı ve diğer halleri sıralanıyor. Ardından, o kelime cümle içinde kullanılıyor ve cümlenin Türkçesi veriliyor. Tabi her şey burada bitmiyor ve sonrasında alıştırmalar başlıyor. Synonym – antonym eşleştirme ve çoktan seçmeli soru örnekleri gibi egzersizler mevcut.

Yani sınava 2 ay kalmış olsa dahi, bu kitabı kullanarak YDS’de en sık çıkan kelimeleri şu videomda anlattığım şekilde, disiplinli bir çalışmayla ezberleyebilirsiniz.

Gelelim setteki altıncı ve son kitap olan, “YDS İngilizce Çıkmış Sorular” kitabına… Son üç yılda yapılan tüm YDS İngilizce sınavlarında çıkan soruları bu kitapta bulabilirsiniz. Videonun başında da bahsettiğim gibi, bu kitaptaki sorular YDS sorularının benzeri değil, bizzat kendisi. Şu anda 2019-2021 aralığındaki sorular kitapta yer alıyor, ancak ilerleyen yıllarda yeni sınavlar yapıldıkça kitap da kalınlaşacak.

Kapaktaki alanı kazıyarak soruların videolu çözümlerine ulaşıyorsunuz. Çözümler de öyle olsun, bulunsun diye yapılmamış. Bizzat Suat hoca her bir soruyu ve şıkkı tek tek ele almış. Öyle ki, bir sorunun çözümünü izlemeden önce, “Ben olsam şöyle anlatırdım.” dediğim hemen her şeye yer verdiğini gördüm.

Hatta bununla da yetinmemişler ve bu soruların tek tek kelime röntgenlerini çıkartmışlar. “Hangi soruda hangi yeni kelimeler geçmiş, anlamları ve eş anlamlıları nelerdir?” bunların detaylı bir analizini yapmışlar. Yine kelime röntgenlerinde, sınavdaki uzun okuma parçalarının Türkçe çevirilerini de bulmanız mümkün.

Amacınız sağlam bir Genel İngilizce temeli attıktan sonra YDS’ye girmekse, set haline getirdiğim bu 6 kitaba turengkitap.com sitemden aynı gün, ücretsiz kargo avantajıyla sahip olabilirsiniz.

Tek kağıt fabrikamız olan Seka’nın kapatılması sonucunda yüzde yüz dışa bağımlı hale geldiğimiz kağıt maliyetlerinden ötürü, setin fiyatı ilk etapta yüksek gelebilir. Ancak kaydolup gitmediğiniz YDS kurslarını, satın alıp kullanmadığınız ya da kullanamadığınız onca kitabı düşündüğünüzde, bunun geleceğiniz için makul bir yatırım olacağını göreceksiniz.

Hepinize, bol İngilizceli günler diliyorum.

Hoşçakalın.

Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.