İngilizceyi ne kadar sürede öğrenirim?





Herkese merhaba. Bu videoda bana çok sık gelen şu soruya cevap veriyorum: “Sizin videolarınız ve kitaplarınızla İngilizceyi ne kadar sürede öğrenirim ve İngilizcede hangi seviyeye gelirim?”

Bu iki soru genelde videolarıma başlamamış, kitap alma konusunda ise tereddütte olan kişilerden geliyor. Haklı olarak önlerinde bir yol haritası olsun istiyorlar. Verecekleri emeğe, harcayacakları zamana değer mi bilmek istiyorlar. Neticede kanalımda tam 100 tane konu anlatımı videosu var ve neredeyse bir o kadar da yöntem – teknik öğreten bonus video var.

Gramer öğreten 100 videoluk seri İngilizce gramerindeki tüm konuları kapsıyor. Videolar kolaydan zora doğru gidiyor. He, she, it ile başlıyorlar ve noun clause konusu ile son buluyorlar. Yani İngilizce gramerinde olup, videoların içermediği bir konu bulunmuyor. Bunların sıralaması da İngilizceyi hiç bilmeyen kişiler düşünülerek yapıldı. Henüz öğretilmeyen bir gramer konusu o anda işlediğiniz üniteye dahil edilmiyor. Yani, he, she, it kullanmanız istenen bir alıştırmanın açıklama kısmında ağdalı bir İngilizce kullanılmıyor. Sözün özü, bu videolar ve kitaplar öğrenen kişilerle empati kurularak yapıldı ve yazıldı.
Öte yandan, öğretilen bir gramer konusu ise mutlaka sonraki ünitelere dahil ediliyor. Bu nedenle, İngilizcede orta seviyelerde olduğunuzu düşünüyorsanız bile, kesinlikle ama kesinlikle 1. videodan başlamanızı öneriyorum. Zaten ilk birkaç videoyu izledikten sonra doğru bildiğiniz bazı şeylerin yanlış veya eksik olduğunu göreceksiniz. Hani nasıl, İKEA montaj kılavuzlarındaki ufak bir detayı, “Nasıl olsa biliyorum” diyerek atladığınızda sonrasında söküp baştan yapmanız gerekiyorsa, dil öğrenirken de durum aynı. Yanlış öğrenilen şey hep yanlış bir bilgi olarak kalıyor, eksik öğrenilen şey de sonraki konuları anlamayı zorlaştırabiliyor.

Yine bana özellikle sorulan benzer bir soru da “Bu videoları ve kitapları bitirirsem C1-C2 seviyesine gelir miyim?” şeklinde. Öncelikle şunu belirteyim, A1-C2 sıralaması benim bu içerikleri hazırlarken referans aldığım bir sıralama değil. Yani hangi videolar A1, hangi videolar C2 düzeyine hitap ediyor bunun keskin sınırları yok. Aslına bakarsanız olması da gerekmiyor, çünkü bu konu anlatımları bir duvarın tuğlaları gibi birbirini tamamlıyor ve son tuğlayı yerine oturttuğunuzda zaten C2 seviyesinin de tüm konularını görmüş oluyorsunuz.

Ancak dikkat ederseniz, “öğrenmiş” değil, “görmüş” oluyorsunuz diyorum çünkü ikisi çok farklı şeyler. Yani bu videoları çay ve çerez eşliğinde bilgisayar karşısında izlemeniz de mümkün, ara ara durdurup, çok sıkı notlar tutarak ve düzenli tekrarlar yaparak izlemeniz de. Dolayısıyla, bana bu soruyu soranlara ben şu soruyu soruyorum: “Benim videolarım ve kitaplarım seni İngilizcede en üst seviyeye kadar getirir. Peki sen hangi seviyeye kadar gelebilirsin?”

Kitapların ve videoların altına yazılan ve benim de zaman zaman Instagram hesabımda paylaştığım teşekkür yorumlarında dikkat ettiğim şey, bu başarılarını paylaşan kişilerin bu süreçte yılmayan, azmeden, sıkılmayan ve terk etmeyen kişiler olması. Yani şu zamana kadar hiç, “Özer hocanın videoları çayla çok iyi gittiği için şu anda Londra’da yaşıyorum” şeklinde bir yorum görmedim. (Çaylar bırakıldı galiba şu anda?) Çay içebilirsiniz elbette, hatta ben de o videoları hazırlarken, kitapları yazarken çok çay içtim. Önemli olan, çayı yudumlamadığınız zaman aralıklarını nasıl değerlendirdiğiniz. Çünkü videolar çok yoğun bilgiler içeriyor ve ancak üçüncü, dördüncü izleyişte sindirebiliyorsunuz.

“Peki biz hangi seviyeye geliyoruz?” sorusuna bonus videolardan bahsederek devam edeyim. Bonus videolar isimli oynatma listesinde bulacağınız videolar, gramer videolarından farklı olarak bu süreçte size yardımcı olacak ipuçları barındırıyor. Bana özelden yazıp durumunu anlatan ve tavsiye isteyen tüm takipçilerimi doğrudan bu listeye yönlendiriyorum, çünkü İngilizce öğrenenlere tavsiye adına verebileceğim ne varsa o videolarda bahsettim. Aslında en güzeli, “Sırasıyla tüm videolarım” isimli oynatma listemi takip etmeniz, çünkü bunların içinde hem bonus videolar hem de konu anlatımı videoları yayınlandıkları sıra ile yer alıyor ve sürekli olarak güncelleniyor.

Bunların dışında, İngilizcede mükemmelleşmenizi sağlayacak olan bir de Phrasal Verbs video serisi var. Belki de ben seslendirmediğim için hak ettiği yeri bulamayan, ancak bırakın Türkiye’yi, dünyada dahi eşi benzeri bulunmayan bu seriyi en son aşamada izlemenizi öneriyorum. Deyimsel fiiller İngilizcenin bir gerçeği ve kurduğumuz cümlelerde biz kullanmasak bile, duyduğumuz, okuduğumuz cümlelerde sıkça geçiyorlar ve bunları da bir noktada öğrenmek gerekiyor. İngilizcede en üst seviyeye gelmenin şartı, ezberlemesi sıkıcı olan bu phrasal verbleri öğrenmekten geçiyor.

Videoyu sonlandırmadan önce hangi kitap ne işe yarar bundan da çok kısa bahsedeyim, çünkü bu yönde de çok soru geliyor.
İlk kitabım olan Çeviriyle Öğren – 1’i zaten gramer videolarının son kısımlarından tanıyorsunuz. Türkçeden İngilizceye ve İngilizceden Türkçeye çevrilecek, konulara göre ayrılmış cümle çevirileri içeriyor. Özellikle de Türkçeden İngilizceye çeviri kısmı bütün beyin nöronlarınızı geriyor ve kalıcı öğrenmeyi sağlıyor. Çeviriyle Öğren – 2 de aynı işi yapıyor, ancak cümle çevirisi yerine makale ve diyalog çevirileri içeriyor. Çeviriyle Öğren – 2’ye 25. videodan sonra geçip, 1 ile eş zamanlı olarak götürüyoruz.

Yakın zamanda çıkan Neden Böyle Çevirdik kitabını, Çeviriyle Öğren – 1’in detaylı ve çözümlü bir cevap anahtarı gibi düşünebilirsiniz. Cümlelerin neden böyle çevrildiğini veya başka ne şekilde çevrilebileceğini anlatıyor. Yani Çeviriyle Öğren – 1’i benim yanımda çözüyormuş gibi oluyorsunuz.

İngilizce Konu Anlatımı kitabı ise videoların yazılı hallerini içermekle kalmıyor, videolarda bulunmayan önemli tabloları ve ek bilgileri barındırıyor. Videoları değiştiremediğim için, bu kitaptaki bilgilerin daha güncel olduğunu hatırlatmalıyım.

Phrasal Verbs with Pictures kitabı, biraz önce bahsettiğim phrasal verbs videolarının kaynağını oluşturan kitap. İngilizcedeki deyimsel fiilleri keyifli karikatürlerle anlatıyor. Bu sayede bir deyimsel fiilin ne tür bir bağlamda kullanıldığını görmüş oluyorsunuz.
Son çıkan, Çocuklar için İngilizce Aktiviteler kitabı ise, 6 – 10 yaş arasındaki çocuklara özel olarak hazırlanmış, resimli ve bol aktiviteli bir kitap. Özellikle bu yaştaki çocuklara İngilizceyi sevdirmek temel alınarak hazırlandı. Yine de yaşı daha büyük olan bazı takipçilerimin bu kitabı keyifle kullandığı yönünde duyumlar almıyor da değilim.

Tüm bu kitapları www.turengkitap.com sitemden temin edebilirsiniz.
Siz de benim videolarım ve kitaplarımla hangi seviyeye geldiğinizi, küçük bir teşekkür niteliğinde bu videonun altına yorum olarak eklerseniz çok sevinirim.
Hepinize bol İngilizceli günler diliyorum.
Hoşçakalın!

Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.